Trygg och utvecklande karriär inom industrin

Bemanningsbranschen är för många ett första steg in i arbetslivet, men det är också ofta en tillfällig lösning för både företag och anställd. Hos IndustriQompetens (IQ) ser däremot de anställda annorlunda på att vara uthyrda.

– Tidigare kunde jag inte se mig själv som uthyrd via ett bemanningsföretag. Inte förrän jag fick höra talas om IQ. Nu har jag jobbat här i sju år och kunde inte trivas bättre, säger Magnus Nyzell, konsult på IQ.

Sedan företaget grundades år 2000 har IQ försett Mälardalens industri med kompetenta konsulter. IQ ser sig själva som ett industriföretag som arbetar med bemanning, snarare än ett bemanningsföretag som arbetar med industri. För de anställda innebär detta en stor skillnad i arbetsvillkor jämfört med många andra bemanningsföretag – de anställda har samma avtal som om de hade jobbat för ett ”vanligt” industriföretag gällande lön, andra ersättningar och uppsägningstider. Målet är att ge så mycket trygghet som möjligt både för kunder och anställda.

–  En stor skillnad för mig är att om jag vore anställd hos ett kundföretag och det skulle gå dåligt för dem, så riskerar jag att bli arbetslös. Skulle jag vara på uppdrag via IQ hos ett företag som behöver dra ned, så har jag fortfarande full lön och genom vårt kontaktnät kommer IQ snabbt att hitta ett nytt uppdrag åt mig. Det är en enorm trygghet, menar Magnus.

Fått flera anställningserbjudanden

Magnus är utbildad CNC-operatör och har arbetat för IQ sedan 2012. Genom årens lopp har han varit på ett antal olika industriföretag i regionen och för varje uppdrag har han byggt på sin kompetens ytterligare. Det kortaste varade i åtta veckor, men de flesta uppdragen sträcker sig över betydligt längre tid.

Sedan två år jobbar han på Seco Tools i Arboga och är med sin kompetens och erfarenhet en viktig kugge i deras produktion. Under de snart sju åren som han har arbetat för IQ har han vid flera tillfällen erbjudits anställning på företag där han varit inhyrd, men har hittills konsekvent tackat nej.

– Jag har egentligen aldrig varit frestad att nappa på något av erbjudandena. Det är för bra på IQ. Jag tycker om att jobba på olika ställen, det ger mig en bred utveckling. Skulle jag av någon anledning inte trivas på en arbetsplats har IQ ett nätverk och varumärke, som snabbt hjälper mig till att ett nytt uppdrag, säger Magnus.

Rätt person på rätt plats

Den starka industribakgrunden hos IQ gör också att uppdragen blir bättre anpassade efter varje individ – man har helt enkelt en väldigt bra kunskap om vad som krävs för att matcha rätt. Magnus är en av många IQ-anställda som levererar produktion till regionens industri. I en undersökning som IQ gör årligen för de fast anställda medarbetarna, gav kunderna betyget ”över förväntan” på 87 procent av konsulterna de har anlitat under det gångna året. Detta trots att man redan har väldigt högt ställda förväntningar på IQ. Rätt person på rätt plats ger både trygghet och utveckling för både företag och anställda.

Magnus har själv direkt erfarenhet av hur det kan gå när det kommer in konsulter som inte riktigt håller måttet.

– Att få in fel person i produktionen tar tid och kostar pengar. Vi vet det och IQ är därför extra måna om att se till personen som de hyr ut har rätt kompetenser och förutsättningar för att göra ett bra jobb. Vi jobbar alltid med rätt person på rätt plats, vilket har bidragit till vårt goda rykte, avslutar Magnus.

Fler tankar från IQ

Artikel

Erfarenhet som affär

I mer än tjugo år har IQ tillhandahållit kompetent och erfaren personal till regionens industriföretag. Under årens lopp har konsulterna utvecklat erfarenheter som hjälper till

Läs mer