Vanliga frågor & svar

Här hittar du svaren på vanliga frågor som vi ofta får höra. Har du en fråga eller fundering som du inte hittar svaret på? I så fall får du gärna skicka ett mail till info@industriqompetens.se, så får du svar på det inom kort.

Nej, hos IQ har man en fast månadslön som är samma oavsett om man har ett uppdrag eller inte. Månadslönen är också samma även om du byter uppdrag.

Ja, det har vi. På IQ ser vi det som självklart att ha kollektivavtal. Det ska var minst lika tryggt att vara anställd hos IQ som på ett annat industriföretag.
IQ är anslutna till Teknikavtalet, precis som de flesta av våra kundföretag.

Absolut! Vi betalar in pensionsavsättningar enligt kollektivavtalets regler.

Kort kan man sammanfatta det så här: Man är anställd av IQ men arbetar på en annan arbetsplats.
Lite längre beskrivet gäller att man är anställd hos oss, vi sköter löneutbetalningarna m.m. och ser till att ordna fram nya uppdrag när ett tidigare närmar sig slutet. På så sätt är risken liten att man går hemma mellan uppdrag, men skulle man göra det så har du fortfarande din månadslön.

Man får ett varierat arbete med olika uppdrag hos olika kunder. Det gör att man bygger upp ett stort kontaktnät och vidareutvecklar sig själv så man får ett konkurrenskraftigt CV.

Det varierar väldigt mycket. Ett kort uppdrag hos oss är kanske på tre månader. Ett ganska vanligt kan vara upp till ett år. Sen finns det konsulter hos oss som har jobbat på samma arbetsplats i flera år.

Många uppdrag är så kallade hyrrekryteringar. Det innebär att kunden redan från början har för avsikt att erbjuda medarbetaren en anställning när en viss tid har gått.

Det kan man absolut. De flesta av våra konsulter blir erbjudna anställningar hos kundföretagen när dom har varit på plats ett tag. De inser att IQs personal är svår att klara sig utan då kunskap och personlighet passar bra på arbetsplatsen. Vi ser det som ett väldigt bra betyg att vi lyckats rekrytera rätt person, även om det är tråkigt att tappa en duktig medarbetare.

Visst kan du jobba inom bemanning och ha en tillsvidareanställning (fast anställning). Faktum är att ungefär hälften av våra konsulter är tillsvidareanställda av IQ.

Det är minst lika tryggt, om inte rent av tryggare att jobba på IQ än på ett annat industriföretag. En av våra konsulter fick en gång en fråga från en anställd där han var uthyrd:
– Varför inte ta anställning här i stället, det är ju tryggare.
Han fick då svaret:
– Hur är det tryggare? Om ni tvingas dra ner på antalet anställda, då får du gå till arbetsförmedlingen medan jag har kvar min anställning och får ett nytt uppdrag någon annanstans och behöver inte söka själv.
Båda dessa personer arbetar idag på IQ som uthyrda konsulter…

Hos IQ är arbetsmiljön det viktigaste! Man ska inte behöva riskera hälsan på jobbet. Därför har vi bland annat ett eget skyddsombud som hjälper till att ta tillvara dina rättigheter. Ser vi behov av det så gör vi och vårt skyddsombud besök på arbetsplatserna för att se till att arbetsmiljön blir bästa möjliga.

Som konsult hos oss har man både en Arbetsledare hos kundföretaget och en Konsultchef hos IQ. Så man kan nästan säja att man har två chefer. Arbetsledaren är den som kan hur det dagliga arbete ska planeras medan konsultchefen kan anställningen och allt som rör rättigheter och skyldigheter.

Svaret på den är så självklart att det nästan känns konstigt att svara på. Naturligtvis får du det! Vi ser positivt på fackanslutning, det är viktigt för dig som anställd att du känner trygghet. De flesta av våra konsulter är med i IF Metall eller Unionen. Sen finns det naturligtvis andra fackförbund eller de som inte är med i något fack alls, och det funkar precis lika bra för oss.

I enlighet med kollektivavtalet så har du 25 dagars semester som konsult hos IQ. Semesteråret räknas mellan 1/4 och 31/3. Semesterlönen är beroende på hur mycket lön du har tjänat in varför det har betydelse när din anställning började. Normalt sett har man inte betald ledighet samma år som man påbörjade sin anställning.