Anställningsintervju

Tips från IndustriQompetens

Du har blivit kallad på en anställningsintervju. Grattis!

Du är fullt naturligt väldigt nervös. Det är inget konstig i det. Att du har blivit kallad på en intervju innebär att du har passerat nålsögat och att vi har fått intrycket att du kommer passa bra för oss och våra kunder. Nu är det upp till dig att göra ett gott intryck även under intervjun.

Förbered dig väl!

Genom att förbereda dig väl kommer du bli mindre nervös och du kommer göra ett bättre intryck. Förbered gärna egna frågor, både om IQ och om tjänsten du söker, det visar på intresse både för oss och tjänsten.

Avsätt tid!

Räkna med att en intervju hos oss tar ungefär en timme.

Läs på om IQ!

Vi kommer naturligtvis presentera IQ för dig när du kommer men genom att läsa på innan visar du intresse och kan komma med egna frågor om IQ.

Kom i tid!

Det är självklart viktigt att komma i tid till intervjun. Om du skulle bli sen, ring och tala om det. Men kom inte en timme före utsatt tid, då riskerar du bara få sitta och vänta, 10-15 minuter kan vara lagom.

Kom ihåg vem du ska träffa!

Det visar att du bryr dig.

Tänk på första intrycket!

Kläderna, hel och ren är det som gäller. Kroppsspråk, viktigare än man tror. Ett slappt handslag visar t.ex. på stor osäkerhet.

Öva!

Öva på att svara på typiska frågor. Ett par frågor som är vanliga och riktigt svåra att svara på är: Vad är du bra på? och motsatsen Vad kan du bli bättre på?

Tänk igenom vad du vill säga!

Träna på din egen presentation. Det är bra att du vet vad du vill säga men se till så det inte låter inövat och ”maskinellt”.

Var dig själv!

Det är alltid enklast och ger bäst intryck att du är dig själv. Försök inte ge intryck av något annat, det kommer alltid fram förr eller senare.

Sälj!

Intervjun är ditt tillfälle att verkligen sälja in dig själv. Det vanligaste problemet är snarare så att man gärna är lite blygsam och inte riktigt vågar tala om vad man kan. Var inte blyg! Men kom ihåg att du måste kunna svara upp till det du säger, det är inte bra att överdriva för mycket.

Vad kan du tillföra?

Tänk igenom vad du kan tillföra oss, inte bara vad vi kan tillföra dig. Varför ska vi anställa just dig?

Vad ska du tänka på under intervjun?

Hälsa på alla i rummet!

Ofta är det mer än en som sitter med vid intervjun, glöm inte att hälsa på alla.

Tänk på kroppsspråket!

Det kan låta banalt men att sitta bakåtlutat med armarna i kors visar att du inte är intresserad och att du är misstänksam. Sitter du istället framåtlutad visar det på intresse. Vet du inte vad du ska göra av armarna så kan du istället göra anteckningar i dina papper.

Kom med motfrågor!

Det är alltid mycket intressantare med en kandidat som visar intresse genom att ställa motfrågor.

Våga fråga om nästa steg!

Tveka inte att fråga om vad nästa steg är och hur du ligger till. Det är inte alltid vi kan svara på det direkt men då visar du återigen på ett intresse.

Prata inte negativt om tidigare arbetsplatser!

Det är aldrig bra att prata negativt om tidigare chefer och arbetsplatser.

Lyft fram dig själv!

Tveka inte att lyfta fram dig själv och ge gärna exempel på tillfällen då du har gjort något som skulle vara en fördel i just den tjänst du söker.

Kom ihåg att vi söker någon som skall utföra en tjänst!

Ibland möter vi kandidater som är väldigt fokuserade på hur en tjänst kommer att passa dom. Det intressanta är hur kandidaten kommer att passa för tjänsten och vad han eller hon har att tillföra till tjänsten och inte tvärtom.

Fundera gärna igenom önskad lön!

Du kommer få frågan om vad du tycker att du är värd i lön. Fundera igenom innan så du har ett realistiskt löneanspråk.