Omtanke och trygghet lockar konsulter till IQ

Eva Kortelainen har arbetat inom svensk industri under hela sitt vuxna liv. Sedan drygt fyra månader tillbaka är hon konsult på IndustriQompetens (IQ) och hon kunde inte trivas bättre.

– Jag är inte ensam om att se IQ som bemanningsbranschens Rolls-Royce. De tar verkligen hand om sin personal vilket gör att jag känner mig som en del av företaget, säger Eva Kortelainen, konsult på IQ.

Innan Eva Kortelainen började som konsult för IQ i maj hade hon jobbat inom svensk industri i över 35 år. Under de senaste åren arbetade hon som uthyrd konsult för olika bemanningsföretag, men trivdes aldrig särskilt bra. Ledningarna var ofta svåra att få tag på och de kontrollerade varken hur konsulterna upplevde sina arbetsplatser eller hur de mådde. Ibland hyrdes Eva ut till arbetsplatser där hon kände att hon saknade rätt kompetenser, vilket var frustrerande både för henne och företaget som hyrde in henne. Genom en före detta kollega blev hon rekommenderad att söka sig till IQ och hon har inte ångrat beslutet.

– Det märktes direkt på första intervjun att IQ var seriösare än andra bemanningsföretag som jag har varit på. De var väldigt måna om att ta reda på vilka erfarenheter och kunskaper jag hade sedan tidigare så att de kunde ge mig rätt uppdrag. Det kändes väldigt tryggt, säger Eva.

Gemenskapen sitter i väggarna

Eva imponerades av att IQ har samma kollektivavtal som andra industriföretag och en fast månadslön, vilket skiljer sig från de flesta bemanningsföretag där lönen varierar beroende på uppdraget. IQ ser långsiktigt på sin personal och är måna om att konsulterna ska må bra och trivas på arbetsplatserna som de är uthyrda till. Ungefär en gång i halvåret bjuder företaget sina konsulter på konferens och man arrangerar också olika aktiviteter som bowlingkvällar, gokart med mera, för sina konsulter. Hittills har Eva bara hunnit delta vid ett tillfälle, men hon uppskattar att konsulterna ges möjlighet att lära känna sina kollegor.

– Om man kommer till en ny arbetsplats är det roligt att redan känna till de som du ska jobba med och inte bara känna igen kläderna som de har på sig. I mitten av oktober kommer vi att ha en ny konferens, så jag ser fram emot att lära känna kollegorna ännu bättre, säger Eva.

Omsorg för konsulterna

På sitt förra bemanningsföretag kände Eva sig inte som en del av ett företag, men på IQ känner hon större gemenskap med de andra konsulterna och den övriga personalen. Redan efter en vecka som uthyrd konsult på ABB kom IQs arbetsledare på besök för att försäkra sig om att Eva trivdes på den nya arbetsplatsen.

– Det uppskattade jag verkligen, det känns som att de verkligen bryr sig om mig. Samma sak gäller mina konsult-kollegor från IQ. När jag kom till min nya arbetsplats var de väldigt välkomnande och visade hur saker gick till. Det verkar som att det sitter i väggarna hos IQ – det är ett företag där man tar hand om varandra, avslutar Eva Kortelainen.

Fler tankar från IQ

Artikel

Erfarenhet som affär

I mer än tjugo år har IQ tillhandahållit kompetent och erfaren personal till regionens industriföretag. Under årens lopp har konsulterna utvecklat erfarenheter som hjälper till

Läs mer