IQ:s konsulter handplockas till specialuppdrag

Genom arbetslivserfarenhet och utbildningar utvecklar IQ:s konsulter spetskompetenser. En av dem är Joakim Östlund vars kunskaper inom avancerad sågteknik gjorde att han handplockades för ett specialuppdrag på Ringhals kärnkraftverk.

– Att vi får sådana här uppdrag är ett bevis på den höga kompetens många av våra konsulter besitter. Det är kul för oss att kunna erbjuda konsulter med spetskunskaper och för individen som får visa framfötterna, säger Mathias Lewén, VD, IndustriQompetens.

För fyra år sedan var IndustriQompetens konsult Joakim Östlund med och monterade ner Studsviks kärnkraftsreaktorer. Demonteringen var farlig och reaktorn sågades därför itu under vatten. För att utföra arbetet krävdes spetskunskaper inom skärande bearbetning. Joakim hade arbetat med uppdragsgivaren Extrem Borr- och Sågteknik, EBS, tidigare och handplockades för att såga ned reaktorn. I september i år kontaktades Joakim av EBS på nytt. Den här gången var uppdraget att demontera musselfilter på Ringhals kärnkraftverk i Varberg. Musselfiltrena har renat havsvattnet som kyler ner reaktorerna under många år och var så utslitna att de behövde bytas. Fyra stora tankar av stål skulle sågas ner för att underlätta skrothanteringen.

– Vi var fyra stycken som jobbade dygnet runt i skift under två veckor, två på natten och två på dagen. Alla behövde kunna hantera stålhandsågar och det jag har lärt mig på andra arbetsplatser, säger Joakim Östlund som just har avslutat uppdraget på Ringhals.

Värdesätter flexibiliteten

Till vardags arbetar Joakim som kvalitetstekniker på den internationella tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier i Västerås dit han har varit uthyrd i omgångar sedan han först kom till IQ år 2000. Han har även hunnit vara på kärnreaktorproducenten Westinghouse där han arbetade på rivningsavdelningen, först som uthyrd konsult och sedan under fyra år som fast anställd. Det var där som han lärde sig de avancerade sågtekniker som efterfrågades vid demonteringarna i kärnkraftverken. 2014 återvände han till IQ och trivs väldigt bra med att återigen arbeta som konsult. Framför allt värdesätter han flexibiliteten. Om han inte skulle stimuleras på en arbetsplats är det lätt att byta, eller åka iväg på ett kortare uppdrag som det i Ringhals.

– Jag tycker att IQ använder våra specialkompetenser på ett väldigt bra sätt. När du har arbetat med något under lång tid, och ofta genomgått olika utbildningar under tiden, utvecklar du expertkunskaper inom vissa områden. Då är det roligt att få bidra med dem på nya uppdrag, avslutar Joakim Östlund.

Fler tankar från IQ

Artikel

Erfarenhet som affär

I mer än tjugo år har IQ tillhandahållit kompetent och erfaren personal till regionens industriföretag. Under årens lopp har konsulterna utvecklat erfarenheter som hjälper till

Läs mer