Bröderna Jelkic byter av varandra

Ett knappt år efter att Kerim Jelkic hade slutat på IQ lämnade hans yngre bror, Ermin Jelkic, en tillsvidareanställning för att bli konsult på IQ. Trots det arbetar de idag på samma arbetsplats.

– Det är riktigt kul att jobba med brorsan och roligt att se honom i mina gamla kläder. Först var det lite ovant att se en seriösare sida av honom, men man får lägga syskongrejen åt sidan, säger Kerim.

Efter 11 år som konsult på IQ valde Kerim Jelkic att ta anställning på kärnkraftsbolaget Westinghouse dit han hade varit uthyrd i omgångar. Beslutet var inte lätt, han hade arbetat för IQ sedan strax efter gymnasiet och alltid trivts väldigt bra med det omväxlande arbetet som konsult. Genom att ofta byta arbetsplats skapade han sig snabbt arbetslivserfarenhet och spetskompetenser som gjorde honom eftertraktad av industriföretag. Under åren som uthyrd fick han flera erbjudanden om anställning hos olika kunder, men hade dittills alltid tackat nej.

– Jag funderade i över ett år innan jag bestämde mig att gå över till Westinghouse. Det som till slut fick mig att ta beslutet var att jag precis hade fått barn och kändes jobbigt att hoppa mellan olika företag med olika scheman medan sonen är liten. Men jag kan absolut tänka mig att gå tillbaka till IQ igen i framtiden, säger Kerim.

Jelkic tog över efter Jelkic

Nu har han jobbat som anställd hos Westinghouse i drygt ett år och säger att den största skillnaden är att han inte längre är klädd i IQ:s arbetskläder. Arbetsplatsen och arbetsuppgifterna är desamma och han känner de flesta av kollegorna sedan länge, framför allt en av dem – trots att han nyligen började. Knappt ett år efter att Kerim hade börjat på Westinghouse behövde företaget tillfälligt förstärka personalstyrkan. Eftersom jobbet har höga krav på säkerheten är det viktigt att personalen både har rätt kompetenser och personliga egenskaper, och en förfrågan skickades därför till IQ. Kerims yngre bror, Ermin, såg annonsen och hörde av sig till Kerim för att få veta mer om företaget. Allt lät så bra att Ermin valde att lämna sin tillsvidareanställning som CNC-operatör och gå över till IQ.

– Förut hade jag också ett bra jobb som dessutom låg fem minuter från där jag bor. Samtidigt var jag var sugen på att testa något nytt och Kerim hade bara bra saker att säga om IQ. Jag är fortfarande ung och det går inte att använda att man har nära till jobbet som en ursäkt att vara kvar på samma ställe. På IQ har jag större möjligheter att utvecklas, säger Ermin.

Ångrar att han inte tog steget tidigare

Idag arbetar bröderna på samma avdelning på Westinghouse, men byter av varandra eftersom de jobbar olika skift. Under dagarna jobbar Ermin som operatör och på kvällarna bedömer Kerim om arbetet är korrekt utfört i sin roll som kvalitetskontrollant.

– Det är lite roligt att brorsan kontrollerar vad jag gör och hittills verkar jag sköta mig. På det hela taget trivs jag väldigt bra och har inte ångrat mig en sekund att jag började på IQ. Snarare ångrar jag att jag inte gjorde det tidigare. Nu får vi se om jag också blir kvar i 11 år som Kerim, avslutar Ermin med ett skratt.

Fler tankar från IQ

Artikel

Erfarenhet som affär

I mer än tjugo år har IQ tillhandahållit kompetent och erfaren personal till regionens industriföretag. Under årens lopp har konsulterna utvecklat erfarenheter som hjälper till

Läs mer